stackingfunctions logo

umd cs

Iskola

Számítástechnika (B.S. in Computer Science) diplomámat 2005-ben szereztem a University of Maryland-en, az Egyesült Államokban. (megj.: a számítástechnika szak az egyetemen ekkor az országos 13. hellyel büszkélkedhetett)

Tanulmányaim során több programozási nyelvet is megismertem (mint pl. C, C++, Java, Perl, Bash, stb..). Részletesen tanultam: diszkrét struktúrákról, algoritmusokról, a számítógép felépítéséről, adat struktúrákról, számítógép- és hálózat biztonságról, valamint adatbázis tervezésről. Ezek mellett tapasztalatot szereztem valós projektmenedzsment kihívásokból is. Diplomamunkának pedig írtam egy Java robotot, ami az internetről összegyűjtötte az addigi összes foci (FIFA) világbajnokság publikusan elérhető adatait (pl: játékosok- és csapatok nevei; gólok-, sárgalapok-, kiállítások- száma és ideje; és nem utolsó sorban a mérkőzések időpontja és végeredménye). A szoftver magától futott; ellenőrízte az adatok meglétét és helyességét; ami hibát tudott, azt kijavított; majd egy XML felületen keresztül feltöltötte az adatbázisba.

  open source

Filozófia

A Maryland-i Egyetemen megfertőződtem a Szabad szoftver ideológiájával, amiből azóta sem sikerült kigyógyulnom - nem mintha szeretnék változtatni rajta! ;-)


 

 

Munka

angelAz egyetem után kaptam egy Java programozói állást egy gyorsan fejlődő cégnél, akik egy online interaktív telefonos rendszert (Interactive Voice Response - IVR) üzemeltettek. A cégnél töltött 5 évem alatt megtapasztalhattam milyen az amikor egy cég hihetetlen sebességgel növekszik - veszteségből $12M nyereség, 50 fől létszámból 150 fő, valamint 10e telefonhívásból 300e hívás lesz naponta. A cégnél töltött második év után saját projektet kaptam. Szeparálnom kellet a hívásokat kezelő rendszerből az analízist szolgáló adatokat és létre kellett hoznom számukra egy adattárházat. Ezalatt az idő alatt használtam még JavaScript és Ruby nyelveket; a Pentaho és a MicroStrategy termékeit; Oracle és MySQL adatbázisokat, JBoss szervereket, valamint a Java J2EE és Web szolgáltatás keretrendszereket. Munkám során tapasztalatot szereztem minden fontos témakörben, ami szükséges egy sikeres adattárház létrehozásához és üzemeltetéséhez, mint pl. forrás adatok elemzése, csillag sémás adatbázis tervezés, rendszertervezés, adatbetöltés, adatminőség, metaadat kezelés, hibakezelés, üzleti jelentések tervezése, teljesítmény tuning, stb... 3 évnyi munka után (amit otthoni irodámból távmunkában végeztem) végül sikeresen üzembeállítottam az adattárházat a cég ügyfelei számára, ami hatalmas előnyt jelentett akkor a cégnek a konkurenciával szemben.  Az adattárházakkal és üzleti intelligenciával kapcsolatos filozófiámat bővebben részletezem itt. Alább pedig egy marketing videó az elkészült rendszerről (angolul).

 


  optoro         interact

Ezek után konzultánsként kezdtem segíteni fiatal cégeket (e-kereskedelem, telekommunikáció), akiknek új adattárház felépítésére volt szükségük. Ezekben az években tapasztalatot szerezhettem teljes rendszerek tervezésében, valamint az üzleti vezetőkkel folytatott tárgyalásban.


joomlaAmíg konzultánsként dolgoztam, volt egy kis szabadidőm amit egy online közösségi oldal, a www.permaforum.hu fejlesztésére szántam. Megtanultam Joomla rendszereket építeni és létrefoztam honlapokat, mint pl.: , www.pontfoto.hu, vagy www.szentesiwaldorf.hu.

Pillanatnyilag is több weboldal készítésén dolgozom, többek között egy webáruház, egy honlap permakultúrás tervek dokumentációjára, valamint egy oldal Soil Food Web adatok tárolására és analizálására.


Általában nyitott vagyok új lehetőségekre. Ha érdekel, üzenni a Kapcsolati űrlap kitöltéséval tudsz.